Veteranreglementet

Efter en hel del motstridiga uppgifter, spekulationer och rena antaganden så verkar det som om Rallyutskottet (RU) på allvar skall ta tag i den heta potatisen Veteran 66-74. Det var på efterlängtat!

Veteranklassen är antagligen den klass som har störst potential bland de historiska klasserna i Sverige. Denna period representerar ju också den era som var mest framgångsrik sett ur svensk synvinkel. Vi hade ett större antal fabriksförare vilka oftast beklädde framträdande positioner inom ledande stall. Fjärran från dagens situation alltså!

Bristen på reglemente, eller bristen på att uttolka befintligt reglemente, har gjort klassen delvis till en avstjälpningsplats för överåriga Grupp H-bilar. Det finns givetvis också lysande exempel på motsatsen.

Om vi ser oss runt i omvärlden kan man konstatera att det körs inte efter ett enhetligt reglemente på Europanivå. Nej, det finns minst två, tre med vårt eget oräknat.

I stora delar av Europa, t.ex. Finland, åker man strikt efter FIA:s regler. Dessa är givetvis krångliga, komplicerade och de passar oss dessutom synnerligen illa. Varför?

Man kör i dag, enligt FIA Appendix, men i två huvudgrupper baserat på årsmodeller.

Ännu en åldersklass som diskuteras

Period F torde vara synnerligen enkel för oss att anpassa oss till. Några få regeländringar gentemot det reglemente, som i huvudsak har utvecklats inom Klassiska Rallycupen (KRC) skulle göra hela tricket.

Inom G-perioden samt även H, vilken är delar av den aktuella perioden, skulle en FIA-anpassning däremot stöta på större hinder inom de svenska leden. Framför allt därför att man tävlar i två underklasser

"S" står för standard medan "C" står för Competition.

Våra bilar som i hög grad inte har någon dokumenterad tävlingshistoria skulle alltså förvisas till TS. Modifieringarna inom denna klass är jämförbara med det ursprungliga Grupp 1/3.

Bilar MED tävlingshistoria däremot får trimmas fullt ut enligt Grupp 2/4 reglementet.

Följaktligen skulle lejonparten av den svenska Veteranbilsklassen troligen falla på att de INTE har DOKUMENTERAD tävlingshistoria.

Vår brist på dokumenterade tävlingsbilar från perioden kan säkert förklaras på flera sätt, men en av anledningarna kan troligen vara att vi under delar av denna period hade skapat ett EGET reglemente, Standard A och Standard B. Därmed försvann grunden för att få en internationell registrering eller användning vid den aktuella tidpunkten.

Detta tycker jag ger ytterliggare styrka i argumenten att inte söka en egen isolationistisk väg, åter igen, utan söka oss mot en större gemenskap.

I t.ex. Storbritannien har man andra klassindelningar. Här tävlar man, som vi, i två ålderskategorier.

Bilarna behöver ingen tävlingshistoria utan kan vara sk. Replikor. Alltså nybyggda bilar som följer den aktuella tidens reglemente.

Inom FIA pågår för närvarande en stormig diskussion om historiska klassindelningar. Somliga hävdar att man skall behålla nuvarande system, med tävlingshistoria och flera åldersklasser, medan andra menar att man kanske borde försöka närma sig britternas system för att hitta en mera allomfattande lösning.

Hur det går i detta ärende är det nog ingen som vet just nu.

Var hamnar då vi?

Med tanke på den debatt/oklarhet som emellanåt tyckts råda inom så pass enkla och tydliga spörsmål som t.ex. borrningsfrågan, kan man undra!

Vi kan givetvis ansluta oss till FIA:s regelverk, men samtidigt radera ut det nuvarande bilbeståndet. Vi kan också ansluta oss till det brittiska systemet och behålla våra bilar, kanske med mindre justeringar. Hur vi än gör så måste vi nog inse att en förändring står för handen.

Om vi väljer det ena eller andra kan säkert ha både bilsportspolitiska för och nackdelar såväl som större eller mindre inverkan på den enskilde entusiastens möjligheter att bedriva sin hobby. För till sist är det ju just entusiaster det hela handlar om!

Mitt förslag är lika enkelt som helsvenskt!! Vi gör ingenting!!

Bättre att avvakta tills krutröken har lagt sig på den stora arenan, FIA-UK, för att sedan välja vilket reglemente vi då finner mest fördelaktigt, sett från våra unika förutsättningar, att ansluta sig till.

Under tiden kan vi ju med ett par, tre klarlägganden behålla vårt nuvarande reglemente. Ett av dessa mycket basala klarlägganden kan vi hämta direkt från både FIA och britterna, nämligen

Alltså om en gammal och intakt fabriksbil från SAAB, Ford, etc, som uppfyllde den aktuella tidens homologering, skulle komma till start så skulle denna givetvis inte hindras att delta p.g.a. nuvarande reglemente.

Lika självklart som enkelt, eller hur?

 

Veteranhälsning

Bo Axelsson