Från artikel Teknikens Värld nr. 03/1966.

Publicerat efter särskild överenskommelse med Teknikens Värld.

Alla rättigheter till materialet tillhör Teknikens Värld

Text: Lars-Erik Johansson

Tillförlitlighet

-------------------------------------------------------------start artikel ------------------------------------------------------------

Regler i korthet

Om man skall börja tävla med bil, är den första åtgärden att man köper två absolut oumbärliga böcker: Råd och Regler 1966 och Sveriges Bilsportskalender 1966.

Råd och Regler innehåller det kompletta reglementet för alla i Sverige förekommande tävlingsformer. Särskilt omfattande och krångligt reglementet för bilarnas skick och utrustning. Utan Råd och Regler klarar man det bara inte. Sveriges Bilsportkalender är också nödvändig eftersom den innehåller den nationella tävlingskalendern och adresser till alla klubbar i landet. Utgiften för böckerna är minimal: ungefär en tia för båda. De kan köpas genom Er klubb eller Svema, Fack 16421, Stockholm 16.

Låt oss göra en summarisk genomgång av vad som gäller för T-tävlingar:


Definitionen lyder:

"Med tillförlitlighetstävling avses sådan tävling, i vilken utslag erhålles i huvudsak genom de olika deltagarnas sätt att med bibehållen tillförlitlighet hos fordonen övervinna de svårigheter, som finns på en senast före starten känd och/eller markerad tävlingssträcka"

Definitionen säger inte så mycket om tävlingsformens verkliga karaktär. I regel gäller följande: Den totala sträckan, både transport- och specialsträckor, utgör i genomsnitt omkring 30 mil. Specialsträckorna är tio-tolv till antal.

Längden varierar, men i Mellan- och Sydsverige är det sällan möjligt att få en sammanhängande specialsträcka på mycket över en mils längd.

På specialsträckorna sätts medelhastigheten så högt att inget eller mycket få ekipage kan klara sträckan utan prickbelastning. Prickbelastning beräknas med en prick per sekunds försening vid tidskontrollen i specialsträckans slut.

På transportsträckorna sätts medelhastigheten så lågt, att alla utan svårighet skall kunna köra sträckan med iakttagande av all vederbörlig hänsyn i trafiken. Medelhastigheten är i regel omkring 50 km/tim, vilket betyder att inga omfattande reparationer kan företas på transportsträckorna. På transportsträckorna beräknas prickbelastning med 30 prickar per minuts försening.

Dessutom utdelas prickar för vagnskador med 30 prickar per skadeenhet. Skador mindre än 10cm2 räknas inte; påbörjad skadeenhet räknas som hel.

Vagnskador som medför att fordonet inte längre överensstämmer med vägtrafikförordningen eller på annat sätt blivit i trafikfarligt sätt, medför att bilen utesluts. Kontroll av deltagande vagnars skick görs dels i slutet av varje sträcka och dels som en noggrannare kontroll ungefär halvvägs.

Besättningen består av förare och kartläsare. Föraren skall köra under hela tiden och kartläsaren skall medfölja under hela tävlingen.

Förarna indelas i seniorer, juniorer A och juniorer B. Nybörjare är juniorer B. Uppklassning till juniorer A och till seniorer sker efter ett poängsystem för tävlingsresultat.

Normalt tävlar man i tillförlitlighet med standardvagnar Grupp 1, men i vinter har de nya bestämmelserna för klassning gjort det nödvändigt att tillfälligt låta också Grupp 2 vara med, tills Internationella Automobilfederationen hunnit ta ställning till alla ansökningar om klassning i Grupp 1.

De förändringar som får göras i Grupp 1 är små (för detaljer, se Råd och Regler). Belysningen är fri, så länge ingen typ av sökare eller rörlig strålkastare används. I år måste man hålla sig ännu strängare till vad som är standard än tidigare – det är obligatoriskt med standardljuddämpare. Kom ihåg att originalstötfångare skall sitta på.

Däcken får vara av vilken typ som helst, förutsatt att de passar till originalfälgarna, och vintertid givetvis dubbade. Navkapslar och yttre lister får borttagas.

Både förare och kartläsare skall ha licens. Den senare kan lösa särskild kartläsarlicens, som ställer sig billigare. Anledningen till licenstvånget är att är att man också vill se till att kartläsaren täcks av samma försäkring som förarna.

------------------------------------------------slut artikel------------------------------------

Notera:

Spärrad stil (italic) är markeringar tillagda enbart under avskriften av materialet.

Skicka inga pengar till Svemo på adress enligt ovan. De kan ha flyttat……….!

Reglerna gällde 1966, och några år framåt, vissa justeringar kan vara gjorda sedan dess. Kolla med SBF vad som gäller idag!

Läs inte enbart Teknikens Värld, köp den också !!